03/13/2014 15:54

Vai tu gribētu nokļūt akmens laikmetā?

Ar to sākās Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” 12.grupas ikdiena. Ilgi nedomājot,  tika pieņemts un realizēts Krāslavas vēstures un mākslas muzeja pārvaldnieka Eduarda Danovsaka aicinājums apmeklēt tematisko izstādi „Dzīve akmens laikmetā”.

Trešdienas rīts sākās ar jautājumu burzmu- vai akmens laikmetā dzīvoja dinozauri; vai akmens laikmetā bija grāfi u.c. Atbildes uz šiem jautājumiem ilgi gaidīt nenācās.  Zināšanu ceļš sākās līdz ko izgājām no iestādes teritorijas. Pirmais bija iestādes ezītis un tulpju asniņi, kas katru rītu un vakaru satiek un pavada bērnus. Ejot garām strautam, mūsu ceļojumam pievienojās gulbju pāris, kas pavēstīja mums  par pavasara iestāšanos. Taču  drīz vien mūsu ceļi šķīrās un gulbji devās uz Daugavas pusi, bet mēs turpinājām lielo ceļojumu uz akmens laikmetu.  Tie vēl nebija visi mūsu šīš dienas pārsteigumi. Pils parka vārtos mums gadījās satikt pašu Krāslavas pilsētas mēru, kas veltīja  mums smaidu un vēlēja  „labudienu!”  Tad sekoja mūsu ceļojuma smagākais posms- 91 pakāpiens augstajā pils kalnā. Ar lieliem pūtieniem tie tika pārvarēti. „Kling- klang” bijām klāt. Muzejā mūs satika gids, kas mācēja bērniem stāstīt par šīs profesijas nozīmi , salīdzinot to ar skolotājas profesiju. Akmens laikmeta tematiskais ceļojums lika bērniem sajust sevi tā laikmeta telpā. Bērni uzzināja, kā senie cilvēki ieguva uguni, vai šašliks ir mūsdienu ēdiens, cik reizes gadā ir jāēd čipsi, kāds Krāslavas pazīstams cilvēks turpina akmens laikmeta arodu, kam šodien var  līdzināt dinozauru? Arī gids saņēma no bērniem pārliecinošas atbildes. Eva: „Valdis (Pauliņš) māk visu!”  Katrīna; „Muzejā bija drusciņ dūmi!” Enija: „Čipsi jāēd reizi dienā!” Pēc aizraujoša stāstījuma sekoja eksponātu apskate- akmens laikmeta rotas un rotaslietas, ko mēs salīdzinājām ar mūsdienu iespējām. Bērni ar lielu uzmanību klausījās, neskopojās ar pateicībām un dāvāja muzejam pašgatavotu pavasara vēstnesi- sniegpulkstenīti, lai tas atgādinātu muzeja darbiniekiem bērnu sirds gaišumu un prieka izjūtas par redzēto un dzirdēto.

Atpakaļceļā no pils skatu laukuma bērni sūtīja sveicienus Krāslavas pilsētai un vēroja graziozās Daugavas ūdeņu rotaļāšanos ar sauleszaķīšiem.

Ceļojuma laikā mēs sastapāmies arī ar autovadītāju nevērīgo attieksmi pret gājājiem. Sarūgtinājumu radīja tas, ka šķērsojot ielu pa gājēju pāreju divi autovadītāji neievēroja ceļu satiksmes noteikumus un nepalaida mazos gājējus. Gribam aicināt visus novada iedzīvotājus būt uzmanīgākiem pret mūsu nākamo paaudzi. Esiet paraugs bērniem!

Esam ļoti pateicīgi un gandarīti par iespēju izzināt mūsu pilsētas vēsturi arī pirmsskolas vecumā un par sadarbības iespējām ar Krāslavas vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem.

Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” pirmsskolas skolotājas Žaneta Moiseja un Rasma Krumpāne

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>

Džimbas viesskolas nodarbība

Šodien 25 "Pīlādzītis" bērni bezmaksas apmeklēja Džimbas viesskolas...

>>