09/06/2013 15:32

Tēva diena

Laba tēva dēliņš biju,

Laba vien gribējās:

Labu jūgt, labu braukt,

Labu, skaistu vizināt.

Kura meita tēvu klausa, 

Pillas krūtis sudrabiņa;

Kura klausa ciema puišus, 

Pillas acis asariņu.

Godinot mātes lomu ģimenē, 1909. gadā ASV tika radīti mātei veltīti svētki – Mātes diena, taču – izrādās – tikai gadu vēlāk tika atzīmēta arī pirmā Tēva diena.

 

Kā vēsta elektroniskā enciklopēdija Wikipedia*, Tēva dienas idejas autore un tradīcijas aizsācēja 1910. gadā bijusi amerikāniete Sonora Smārta Doda (Sonora Smart Dodd) no Vašingtonas. Viņas tēvs bija Amerikas pilsoņu kara veterāns Viljams Džeksons Smārts (William Jackson Smart), kurš viens pats uzaudzināja savus sešus bērnus.

Tēva dienas mērķis bija atzīt par līdzvērtīgu un novērtēt tēva nozīmi ģimenē.

Sākotnēji Sonora vēlējās, lai Tēva diena tiktu atzīmēta viņas tēva dzimšanas dienā 5. jūnijā, taču, tā kā mācītājam kopš viņas idejas paušanas neatlika pietiekami laika sprediķa sagatavošanai, svinības tika atliktas uz trešo jūnija sestdienu.

 

Arī mūsdienās 73 pasaules valstīs ir saglabājusies tradīcija svinēt Tēva dienu jūnija vidū, taču citur tā tiek svinēta dažādos datumos visa gada laikā, Latvijā otrajā septembra sestdienā.

Sākotnēji Tēva diena neizvērtās par tradīciju: ar pārtraukumiem tā tika svinēta tikai Sonoras dzimtajā pilsētā Spokanā (Spokane), taču pēc divdesmit gadiem viņa nopietni pievērsās idejas popularizēšanai valsts līmenī. Jaunā sieviete guva to uzņēmēju atbalstu, kas vēlējās gūt

materiālu labumu no šādiem svētkiem, – tie bija kaklasaišu, tabakas, vīriešu apģērba, arī dažādu tradicionālu suvenīru ražotāji. Uzņēmēji bija ieinteresēti, lai svētku dienā cilvēki iegādātos dāvanas saviem tēviem tieši tikpat dedzīgi kā savām mātēm Mātes dienā, tāpēc mediji šim mārketinga gājienam veltīja ne mazumu sarkastisku joku. Tomēr tirdzniecības pārstāvji nepadevās: viņi turpināja

veidot savus īpašos Tēva dienas piedāvājumus un diezgan veiksmīgi izmantoja arī mediju jokus, kas taču tik un tā bija reklāma. 1980. gadā tirdzniecības rādītāji valstī liecināja, ka Tēva diena pēc pārdoto preču daudzuma visām industrijām, kas orientējas uz vīriešu auditoriju, ir otrie Ziemassvētki.

Līdz oficiālai Tēva dienas atzīšanai kopš idejas rašanās pagāja vairāk kā 60 gadu, tikai 1972. gadā ASV trešā jūnija sestdiena tika atzīta par oficiālu tēviem veltītu svētku dienu.

 

 

Kopš 2009. gada Tēva diena Latvijā noteikta kā oficiāli svinami svētki – septembra otrajā svētdienā

Sveicieni labākajien tētiem pasaulē!

Jaunākās ziņas

2024.gada dambretes turnīrs

2024.gada 27.martā norisinājās Dambretes turnīrs 10. un 5.grupu...

>>

Starptautiskā bērnu grāmatu diena

2. aprīlī tiks atzīmēta Starptautiskā bērnu grāmatu diena. Jau kopš...

>>