10/27/2016 16:05

Putras svētki 2016

Katru gadu Latvijas mācību iestādēs notiek Putras programma, kurā bērni interaktīvā veidā iepazīst graudaugus un uzzina, kāpēc svarīgi tos ir ēst uzturā.

Putras programmas iniciatori ir AS “Rīgas Dzirnavnieks” un “Herkuless” sadarbībā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC).

Tās mērķis ir popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu un radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas. Graudaugi ir viena no nozīmīgākajām produktu grupām, tāpēc ir svarīgi, lai iedzīvotāji Latvijā mainītu savus ikdienas paradumus un daudz biežāk ēstu graudaugu ēdienus, it īpaši veselīgās putras.

Ikgadējie Putras svētki, jeb Putras godēšana, PII "Pīlādzītis" 27. oktobrī sākās ar Pandas Po uzaicinājumu izvārīt spēka putru ar zapti.

Putras mēnesī audzēkņi uzzināja, kas ir graudaugi, kā un kur tos audzē, kur pārstrādā, ko no tiem iegūst, kāpēc graudaugu ēdieni ir tik veselīgi. Putras garo ceļu no grauda laukā līdz galdam vēroja attēlos, iztaustīja, izgaršoja un izspēlēja latviešu tautas rotaļās un skaitāmpantos. Piedaloties dažādās aktivitātēs, uzzināja, kādos latviskos vārdos vēl tiek saukta putra, kādi ir ticējumi un kādos sakāmvārdos tiek pieminēta putra, minēja mīklas, klausījās pasaku un dažādas tautasdziesmas par putru.

Bērni mācījās paši pagatavot putras, veidoja radošus darbus, gāja ekskursijā uz iestādes virtuvi un vēroja, kā pavāres vāra putras lielajos katlos.

Skolotājas iesniedza savas putru receptes Vislatvijas Putru pavārgrāmatas konkursā.

Mazuļi priecājās, ka vispopulārākais putras ēdiens Latvijā ir auzu pārslu biezputra brokastīs, jo pašiem tā arī vislabāk garšo.

Graudaugu biezputra jāēd, lai bērni izaugtu lieli, veseli un stipri! Jāēd katru dienu, lai labāk mācītos un sportotu! Putra sniedz enerģiju un labu omu visai dienai!

Putras svētku izskaņā “Pīlādzītis” audzēkņi - labākie putru ēdāji saņēma diplomu un jauku pārsteiguma dāvanu. Bet Putras kausu šogad izcīnīja 4.grupa, kurā bija vislabākie bērnudārza putru ēdāji.

Paldies visiem putras mēneša pasākumu organizatoriem, īpaši šefpavārei Tamārai Gedjunei un ārsta palīdzei Jūlijai Menickai; priekšnesumu gudrotājiem - grupu skolotājam un mūzikas skolotājam Marijai Gasperovičai un Vijai Gončarovai!

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>

Džimbas viesskolas nodarbība

Šodien 25 "Pīlādzītis" bērni bezmaksas apmeklēja Džimbas viesskolas...

>>