09/04/2012 10:15

„Pīlādzītis” sveic jubilejā Jāzepu Osmani

Category: Svarīgas ziņas
„Pīlādzītī” jau trešo gadu ir ieviesta tradīcija rīkot pasākumus, kas veltīti kādam konkrētam bērnu rakstniekam vai dzejniekam –

iepriekš audzinātājas un bērni gatavojuši pasākumus, kas veltīti Cecīlijas Dineres un Raiņa jubilejām.

 Šoreiz audzinātājas izdomāja, ka bērnus varētu iepazīstināt ar populāro bērnu dzejoļu autoru Jāzepu Osmani, kam šogad 11. jūlijā  - 80. jubileja.

 

Par spīti likstām, kaitēm, vainām

Es priecājos par dabas ainām,

Par Daugavu un mākoņlaivām,

Par gleznām nopietnām un naivām.

Par spīti gadiem jūtos sparīgs,

Man darba prieks ir dzīvē svarīgs.

Nekas man neliekas par grūtu,

Ja draugus tuvumā es jūtu.

J.Osmanis

 

 Jāzeps Osmanis - dzejnieks, it īpaši populārs mazo lasītāju vidū, daudzo dziesmu vārdu autors, rakstnieks, skolotājs, tulkotājs, grāmatu izdevējs, literatūras pētnieks, scenāriju autors, latviešu bērnu literatūras vēstures autors, filoloģijas zinātņu doktors.

Viņš nodibinājis divus grāmatu apgādus "Sprīdītis" un "Annele", daudzus gadus bijis to vadītājs. Tagad Osmanis pēc 50 gadu pārtraukuma atsāka gleznot un viņa izstādes tiek rīkotas daudzās Latvijas pilsētās.  J.Osmanis joprojām turpina smelt no saules un raženi strādā: nesen iznākusi apjomīga bērnu dzejas izlase (1951-2011) „Kūleņkūleņiem”, 2010.gadā izdots viņa gleznu katalogs.

Pasākumu vadīja viens no bērnu iemīļotajiem dzejnieka tēliem – Sprīdītis no grāmatas „Sprīdīša ābece”. Sprīdītis iepāzīstināja bērnus ar dzejnieku, parādot nelielu video prezentāciju, kuras moto bija: „Ar Daugavā pasmeltu saules staru es rakstīt un gleznot varu”. Sprīdītis pievērsa bērnu uzmanību katra dzejoļa saturam, mudinot lasīt grāmatas, minēt mīklas.

Māksliniekam „Pīlādzīša” bērni un audzinātājas veltīja īpašu  goda koncertu – gan ar teatrāliem uzvedumiem, gan ar dzejoļu skaitīšanu un dziesmu dziedāšanu un dejošanu ar paša J. Osmaņa vārdiem.  Bērnus  piesaista dzejnieka humors, dzīvīgums, atjautība, asprātība, možs gars  un sirsnīgā attieksme pret mazā lasītāja pasauli. Grupās tika rīkotas bērnu zīmējumu izstādes – ilustrācijas J.Osmaņa dzejoļiem.

 

Krāslavas novada „Pīlādzītis” vadītājas vietniece izglītības jomā Jeļena Vorošilova

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>