10/03/2014 16:26

Miķeļtirgus

Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” tiek gādāts, lai bērni iemācītos latviskās tradīcijas un svētkus, tāpēc starp svinamdienām ir arī Miķeļdiena, kas Latvijā ir sen atzīmēta diena. Bet, atsaucoties Valsts izglītības satura centra aicinājumam 2014./2015.mācību gadā organizēt audzēkņu pieredzē balstītu jēgpilnu mācību procesu, kurā tiek veicināta mācību satura integrācija un dzīvesdarbības prasmju attīstība, pedagogi nolēma izspēlēt latviešu tautas tradīcijas Miķeļdienas tirgū. Miķeļtirgus ļoti labi derēja arī lai turpinātu pagaišgad iesākto darbu – veidot bērniem finanšu prasmju pamatus.

Tāpēc 29.septembrī iestādē notika tirdziņi un mielošanās ar rudens kārumiem, jo rudens ir labākais laiks, lai bērni uzņemtu vitamīnus: ar āboliem, bumbieriem, dzērvenēm un vēlajām dārza avenēm. Pirms pasākuma tika pārrunāts, kas tad īsti ir Miķeļdiena. Zinātāji apgalvo, ka Miķeļdiena nozīmē ziemas sākumu, bet latvieši tos saista ar pēdējo pļaujas dienu, kurā tiek pievilināta veiksme nākamajam gadam.  Miķeļdiena tiek svinēta gada visbagātākajā laikā, kad pieejami visdažādākie ēdieni, tradicionāli šajos svētkos ēsta gaļa un dažādi dārzeņi.

Pasākuma  jēga „Pīlādzītī” bija darboties visiem kopā – vecākiem, bērniem un skolotājām: kopā ar bērnu meklējot materiālus paštaisītiem suvenīriem un rokdarbiem, bet darinot to  - iegūt pāris stundas labi pavadīta laika. Tirdziņā paši bērni varēja iemācīties pamatprasmes pārdošanā, realizējot arī vecāku un vecvecāku sarūpētos kārumus, pārdošanai  derēja jebkas:  mini cepumi riekstiņi, pašceptas ābolmaizītes, piparkūkas, pašdarinātas konfektes. Bērni tirgoja pašdarinātus suvenīrus, zīmējumus, atklātnītes, krelles u.c. par simbolisku iestādes naudu-pīlādzīšiem. Tirgus laikā bērni mācījās reklāmas pamatus – katrs varēja prezentēt savu preci. Lai organizētu gadatirgu, bija nepieciešams iemācīties skaitīt vismaz līdz 5, saprast jēdziena „nauda” nozīmi. Pasākuma vadītājs Rudens rūķis stāstīja Miķeļdienas ticējumus un tradīcijas, uzdeva mīklas. Svētki notika svaigā gaisā, netrūka arī deju un rotaļu. Bet pasākuma nobeigumā visi draudzīgi mielojās ar mājās ceptiem pīrāgiem un cepumiem.

 Svētki ir nosvinēti, nu tagad  ziemai vārti vaļā! 

Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” vadītājas vietniece izglītības jomā J.Vorošilova

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>

Džimbas viesskolas nodarbība

Šodien 25 "Pīlādzītis" bērni bezmaksas apmeklēja Džimbas viesskolas...

>>