10/16/2014 14:23

Mācību ekskursija uz zirgu sētu "Klajumi"

No šī gada 13.-19.oktobrim UNESCO Latvijas Nacionālā komisija rīko UNESCO nedēļu Latvijā. Atsaucoties aicinājumam apmeklēt kādu no 14 UNESCO mantojuma vietām Latvijā, 15.oktobrī Krāslavas novada PII "Pīlādzītis" 10.grupas bērni kopā ar skolotājām devās mācību ekskursijā, lai iepazītos ar aizsargājamo ainavu dabas parku "Daugavas loki", kā arī paciemoties zirgu sētā "Klajumi".

"Klajumos" mūs sagaidīja jaukā, smaidīgā, atsaucīgā zirgu saimniece Ilze Stabulniece un viņas dēlēns Nauris, mūsu grupas audzēknis. Sākumā mēs devāmies uz aploku pie zirgiem, kuri, ieraugot mūs, nāca klāt. Mēs zirgus pacienājām ar līdzpaņemtiem našķiem - burkāniem, āboliem un sakaltēto maizīti. Ilze daudz stāstīja par zirgiem - kā viņus sauc, kas garšo zirgiem, kas viņiem patīk, kas nepatīk utt. Bērni ar lielu interesi klausījās "Klajumu" saimnieces stāstījumā un uzdeva dažādus jautājumus.

Bērniem tika parādīta zirgu māja - stallis, kur arī bija daži zirgi. Tos Ilze ar saviem palīgiem sapucēja un sagatavoja izjādei. Izjāžu laukumā Nauris rādīja dažādus vingrojumus uz zirga gan sēdus, gan guļus, gan arī stāvus. Arī bērnus izvizināja trīs mīļi zirdziņi - Zemene, Gunta un Raita.

Vēl "Klajumos" bērni tika iepazīstināti ar trušu ģimeni. Arī viņi tika cienāti ar garšīgiem burkāniem.

Interesanti bija izstaigāt "Klajumu Odu taku", apskatot burvīgās meža un purva ainavas. Ejot pa "Odu taku", varēja redzēt vienā celmā saaugušus kokus (piem., egle un priede), kokus, kuri apauguši ar piepēm, kokus ar "asarām", jeb notecējušiem sveķiem, arī sausokņus (stāvošus mirušus kokus) un kritalas (gulošus mirušus kokus). Bērni uzzināja, ka sausokņi mežā ir nepieciešami, lai varētu dzīvot retas putnu sugas (piem., melnā dzilna), savukārt kritalās mājokļus veido kukaiņi, gliemeži, sīki zīdītāji, kas tur arī barojas un paslēpjas no plēsējiem vai nelabvēlīgiem laika apstākļiem.

Mums bija iespēja paciemoties brīvdienu mājā "Ķemeri", aplūkot jaukās, burvīgās dabas ainavas, kas atrodas Daugavas loku teritorijā. Atvadoties no zirgu sētas "Klajumi" īpašnieces Ilzes Stabulnieces, bērni uzdāvināja pateicībā par jauko ekskursiju pašgatavotu kolāžu "Rudens Klajumos".

Atpakaļceļā uz bērnudārzu piestājām pie mūsu likteņupes Daugavas. Šeit bērni vēroja Daugavas senlejas ainavu. Bērniem tika pastāstīta latviešu tautas teika "Daugavas pieci līkloči pie Krāslavas", un, ka šī ir vienīgā vieta Latvijā, kur Daugava ir saglabājusi savu dabisko tecējumu.

Vēlamies teikt lielu PALDIES "Klajumu" samniecei Ilzei Stabulniecei par interesanto un izzinošo ekskursiju, Krāslavas novada Domei - Viktoram Aišpuram, Aulejas un Kombuļu pagastu pārvaldei – Aivaram Umbraško par transportu, kā arī šoferim Albertam Plintam.

 

 

PII "Pīlādzītis" pirmsskolas skolotājas Iveta Aļžanova un Ligita Andžāne.

 

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>

Džimbas viesskolas nodarbība

Šodien 25 "Pīlādzītis" bērni bezmaksas apmeklēja Džimbas viesskolas...

>>