11/20/2012 08:40

Iepazīsti Krāslavas pili ģimenes lokā

Neskatoties uz to, ka pilsētā iestājies īsti rudenīgs laiks, tas netraucē vecākiem aktīvi pavadīt laiku dabā kopā ar saviem lolojumiem. Kad tad, ja ne valsts svētku brīvdienās dāvāt savas jūtas, uzmanību un kopā pavadīto laiku saviem ģimenes locekļiem.

Šī gada 11. novembrī Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” 12. grupas vecāki , vecvecāki, bērni un skolotājas aktīvi darbojās Krāslavas pils teritorijā, iepazīstot tās burvību arī vēlajā rudenī, kad kokiem nokritušas lapas, debesis klāj pelēki mākoņi un pūš rudenīgi dzestrs vējš.

Šoreiz tas bija bērniem pazīstamo personāžu  Kurmja  un Zirnekļa organizētais orientēšanās starts ar saukli „Iepazīsti Krāslavas pili”.

Bieži dzirdam- ko tad vēl varam uzzināt par gāfu Plāteru muižu?  Bet, kā saka sakāmvārds-„katram vecumam savs skaistums”, tā arī Krāslavas pils kolmpleksam. Šoreiz aktīvākie zinātgribētāji bija četrgadīgie bērni. Viņiem kopā ar savām māmiņām, tētiem, māsām un brāļiem, vecmāmiņām un vectēviem, draugiem un paziņām bijā jāizpēta un jātrod Krāslavas pils teritorijā esošos objektus – grāfu Plāteru rezidenci,  stalli – mūsdienās dēvēto amatu māju, kalpu māju, pils sargu un grotu, pils dīķi, kā arī citas ievērojamas  vietas. Kāpēc orientēšanās starts ? Tā jau sava veida ekskursija ar noteiktiem uzdevumiem, kurus varēja paveikt tikai kopā  un ģimeniskā gaisotnē. Pieaugušie palīdzēja bērniem pārvarēt pils apkārtnes  pauguraino teritoriju, izlasīt informāciju par atrastajiem objektiem un stāstīt arī savu versiju par tiem. Savukārt, bērni varēja ar attiecīgā attēla  uzlīmes palīdzību piefiksēt un atsaukt atmiņā redzēto un dzirdēto. Pasākuma kulminācijā bērnus  apciemoja pats greznās grāfu Plāteru rezidences saimnieks. Bērniem  un pieaugušajiem tas izsauca neviltotas ovācijas.  Grāfs pārbaudīja dalībnieku zināšanas, noskaidroja sev nezināmo informāciju- cik pakāpienu ir jaunajām kāpnēm un kurām kāpnēm to ir vairāk. Visbeidzot Grāfs, izrādot īpašu pateicību par novadnieku aktivitātēm, aicināja visus apskatīt pils ēku no iekšpuses.

Svētku noskaņās Kurmis un Zirneklis bija īpaši dāsni un dalībnieku sasniegumus novērtēja ar pašdarinātiem ordeņiem , dāvanu maisiņiem un naškiem. Bet Zirneklīša iecienīto ēdienu „Mušu sautējumu” izpelnījās Grāfs.  

Īsti rudenīgie laika apstākļi neļāva būt  kūtriem un mazkustīgiem. Šoreiz nedrīkstēja atteikties no fiziskām aktivitātēm: lekt pāri lecamauklai, pārvarēt  zirnekļa veidotos gaisa ceļus, lienot cauri  tīmeklim,  nesaplēšot to.  Pēc jautrām aktivitātēm pienāca laiks ieturēt maltīti. Tas šoreiz bija Latgalei raksturīgais ēdiens „Zacirkas”( piena klimpu zupa), karsta tēja un bērnu iecienītie našķi.

„Labs darbs kas padarīts!” - audzinot bērnos patriotisma jūtas, audzinot bērnus mīlestībā un cieņā pret savu tautu un dzimto pilsētu, dod neaptveramu gandarījumu katram, kas to dara. Īpaši pateikties  vēlamies  Krāslavas tūrisma un informācijas centram, PII „Pīlādzītis” administrācijai, Eduardam Danovskim un Latgales  reģionālajai  pārvaldei par  sagādātajiem  suvenīriem.

Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” 12.gr. skolotājas Žaneta Moiseja un Rasma Krumpāne

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>

Džimbas viesskolas nodarbība

Šodien 25 "Pīlādzītis" bērni bezmaksas apmeklēja Džimbas viesskolas...

>>