10/11/2012 13:44

Ekskursija uz pastu

11.oktobrī “Pīlādzīša” sagatavošanas grupu bērni devās ekskursijā uz Krāslavas pasta nodaļu.

Bērni redzēja un uzzināja daudz  jauna: vēroja pasta mašīnu, kas atved sūtījumus, avīzes, vēstules; iepazinās ar vēstuļu apzīmogošanu; uzzināja, kā pareizi jāraksta adrese uz vēstulēm un sūtījumiem; vēroja pastnieku velosipēdus un smagās somas.

 

Pasta darbinieki pastāstīja, ka pasts ir informācijas un taustāmu priekšmetu transportēšanas metode. Visbiežāk, izmantojot pastu, tiek nosūtīti dažādi dokumenti, reklāmas un rēķini, vēstules un atklātnītes, kā arī sīkas paciņas – bandroles. Pastniekiem tās jānogādā līdz adresātam veselas un nebojātas. Ar tām ir jārīkojas ļoti uzmanīgi. Sūta arī lielākas pakas, tās klienti saņem pastā paši, uzrādot pasi. Ekskursijas laikā vienai no skolotājām bija pienākusi liela paka, kuru viņa ar prieku saņēma.

 

Bērni uzzināja, ka, lai sūtījumu varētu aizsūtīt, jāuzraksta adrese un jāpielīmē markas. Jo tālāk sūta – jo vairāk maksā markas.  Mūsdienās pasts nogādā sūtījumus jebkurā pasaules malā. Jebko, kas tiek sūtīts pa pastu, sauc par pasta sūtījumu.

 

Agrākos laikos, kad pasta vēl nebija, lai aizsūtītu kādam vēsti, to ielika pudelē un iemeta jūrā. Jūras viļņi to aiznesa tālāk, līdz pudele ar ziņu nonāca kādā krastā, kur to kāds atrada un izlasīja. Senos laikos baložus arī izmantoja kā pastniekus. Tie ar vēstuli varēja pārvarēt lielus attālumus un pēc tam atgriezties mājās. Pēc tam pastu nogādāja ar zirgiem. Tagad – ar mašīnām, vilcieniem, lidmašīnām un kuģiem.

 

Lai uzzinātu jaunākās ziņas un svarīgākos notikumus, cilvēki lasa avīzes un žurnālus. Tos var pasūtīt, izmantojot pasta katalogu, vēlāk pastnieks preses izdevumus piegādā līdz klienta mājai un ieliek pasta kastītē.

 

Ja nevar izmantot mobilo telefonu, lai aizsūtītu ātri kādu svarīgu ziņu, cilvēki izmanto telegrammas. Tās adresātam tiek nogādātas ļoti ātri un jebkurā pasaules malā.

 

Bērni apsveica pasta darbiniekus  Pasaules pasta dienā – pasniedza pašzīmētus zīmējumus, paštaisītu apsveikuma kartīti un nolasīja dzejolīti par vēstules sūtīšanu.

 

Ekskursija bija ļoti interesanta! Izsakām pateicību pasta darbiniekiem, īpaši Janīnai Briedei-Plintai, par atsaucību un jauko ekskursiju, pievienojamies bērnu apsveikumiem un visa Krāslavas novada PII”Pīlādzītis” kolektīva vārdā novēlam daudz baltu dieniņu, lai izdodas viss, kas iecerēts!

 

PII ”Pīlādzītis” vadītājas vietniece izglītības jomā J.Vorošilova.

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>